Església de Sant Sadurní de Vilafreser - Llocs d'interès
Un document de l’any 1058 fa esment d’aquesta església, i el segle XIV figura entre les parroquials. La portada és d’arc de mig punt amb elements de transició: segles XIII-XIV.
Interior
Té els arcs apuntats amb creueria d’estil gòtic, dels segles XIII-XIV. La nau apareix ampla i espaiosa. L’absis és hexagonal. El de l’església primitiva va caure per l’acció dels terratrèmols de la primera meitat del segle XV, concretament dels anys 1427 i 1428 els quals van destruir, entre altres edificis, l’església del monestir de Banyoles i que van afectar particularment la zona d’aquesta població i dels seus voltants; l’actual absis va ser construït el segle XVIII. Sobre la llinda de la porta d’entrada a la capella del Santíssim hi ha la següent inscripció: “ANY 1734 OBRERS DESPRES DE RENART ERAN GRAU Y PUIG, DOCTR BONY RECTR AUTEM”; és a dir: “Any 1734. Obrers despres de Renart eren Grau i Puig. I el Rector era el Doctor Bony”.
Restauració del temple
L’estat actual de l’interior del temple es deu a la restauració realitzada pels feligresos sota el guiatge del seu rector, Mn. Modest Prats, l’any 1980. Abans, el paviment era molt deteriorat i les parets, enguixades. Es van netejar els murs, es va pintar el sostre i es va pavimentar el sòl. Ara apareix un recinte auster, agradable i acollidor.
Capella del Santíssim
No era cap capella, sinó un local de mals endreços. En l’esmentada restauració es va disposar de la forma actual.
Imatge de Sant Sadurní
És el patró de la parròquia. L’escultura és posterior al 1939. Antigament, a l’absis hi havia un retaule barroc dedicat al Sant, construït els anys 1755 al 1769; però va ser destruït el 1936. Sant Sadurní va cristianitzar amb la seva predicació la ciutat de Tolosa (França) on, segons la tradició, va morir màrtir l’any 251; el seu culte es va estendre a Espanya en l’època visigòtica i el seu nom figurava en tots els calendaris mossàrabs.
Capella de la Marededéu del Roser
És al costat esquerre de l’església. La imatge és bonica, feta als tallers d’imatgeria d’Olot als voltants de l’any 1940.